Beyaz peynir(Akawi cheese)

 

peynir yapimi by you.

ev yapimi peynir by you.

Evde peynir yapmaya basladim 🙂  pahalliklik malesef  peynire  una  da vurunca kendi ekmegimi peynirimi yapmaya basladim.. ufacik bir kucuk peyaz peyniri  200 grm lik 8$  dolara  arap dukkaninda gorunce gozlerim disari  firladi bu ne pahallilik   diye artik peynirde yiyemiyecegiz  dedim cunku bizim evde  cok fazla yeniliyor peynir 200 grmlik bir kerede biter  ee ben hergun  8 dolarmi vericem?

 bende evde kendi peynirimi yapmaya karar verdim bir kac deneme yapinca  bundan boyle kendi   peynirimi kendim yapmaya karar verdim sut  ciflikten buldugum surede  disardan peynir alamam hem sonra 12 litrelik suttende  1 kiloyu askin peynir cikti benim icin daha avantasli..

Yapilisi

Ben 12 litre ciflikten aldigim taze sut kullandim

1 tane arap dukkanindan aldigim renet peynir mayasi tablet i aldim

Yapilisi

Sutu buyukce bir kazana koyup ocagin ustune koydum eyer varsa  sivi olcmek icin dereceniz  derece ile 75 C

 eyer yoksa  eliniz ile parmaginizin girecegi sekilde iliktaki  sute  tableti  kucuk caybardaginda yarim su koyup eritin3 yemek kasigi tuzda koymayi unutmayin  ve bu karisimi  sute ilave edin  ilave eder etmez  daima  kaynama asamasina gelesiye kadar hic  durmadan  hizli hizli karistiyorsunuz  zate sut kaynamaya  baslamadan kesiliyor ve ayni kesik kesik  toplar olusuyor  parcalar halinde biraz  bekleyin  sutu bir iki tasim kaynatin  daha sonra bu kesilmis peyniri peynir  torbasina yada kapip gibi arzu ettigini bir yere  suyunu suzmek icin birakin

suyu iyicene suzuldukten sonra  geride kalan peynir suyundan bir  cezve yada bardak  peynirin kendi suyundan alin derince bir plastigin icersine koyun baska bir yerde yarim caydanlik su kaynatin ve bu suya iki yeme kasigi tuz ilave edin   suzulmus   olan peyniri bu tuzlu suya ve kaynattiginiz  su ve  peynir  suyuna koyun  buz dolabinda  6 aya kadar saklaya bilirisiniz 

gerci bizim  evde  alti ay kalmaz  ama sizde bilemem..

Advertisements

14 Responses to “Beyaz peynir(Akawi cheese)”


  1. 1 günay erhan patlar June 18, 2008 at 1213786866UTCC - 4 112008000000Wed, 18 Jun 2008 11:01:06 +000006

    Merhabalar,
    biz de peynirimizi evde yapıyoruz ama farklı bir yöntemle bunu da denemenizi tavsiye ederim.Hem 5 kg dan 7-800 gr civarında peynir elde edildiği için maliyet daha da düşüyor.Eeee geriye damak tadı farkı kalıyor.O da uygunsa afiyetle daha ucuza bir peynir çeşidi elde edersiniz.En güzel tarafı da maya derdiniz yok sirke veya limon olması yeterli.Bu peynirle ilk defa çerkez gelinimizin yaptığı onların milli yemeği olan haluj’u yerken tanıştım. Haluj’ada bizim puf böreğinin kalın hamurlusu diyebiliriz.Hemen taze yapılmış (1 günlük) peynirden yapıyorlar.Bu peynir taze iken kahvaltılık olarak lora benzediğinden uygun değil ama salamura yaparsanız sertleşip güzel güzel peynir oluyor.
    Tarifi mi buyrun:

    Deneme üretimi için malzemelerimiz :

    1 lt. Süt
    1/2 çay bardağından birazcık az sirke (sirke yerine limon ile de deneyebilirsiniz)
    1 çay kaşığı tuz
    çorba tenceresi (kapağına ihtiyacımız olmayacak

    Yapılışı :

    Önce sütümüzü bir tencereye boşaltıp, kaynaması için ocağımıza alıyoruz.

    Sütümüz kaynamaya başlamak üzereyken ocağımızı kapatıyoruz ve hemen sirkemizi döküp ve karıştırıyoruz. Sirkemizi döker dökmez göreceksiniz ki yavaş yavaş sütümüz pelteleşmeye başlayacak.

    1 dakika kadar sütü karıştırdıktan sonra 15 dakika kadar beklemeye alıyoruz(kapak kapatmayın)

    Bu sürenin sonunda tekrar ocağımıza alıp, kısık ateşte 20 dakika kadar kaynatıyoruz(kapak kapatmayın).

    20 dakika sonra ocağımızın altını kapatıyor ve tenceremizi soğuması için bir kenarda beklemeye alıyoruz ( ve yine kapak kapatmıyoruz )

    Soğumuş olan sulu peynirimize tuzunu ilave edip karıştırdıktan sonra bir mutfak tülbentine alıyoruz ve iyice sıkarak suyunu süzüyoruz.. Süzülen bu suyu evde kepekli ekmek yapımında kullandım(çok lezzetli ve besleyici oluyor..!) Siz de bu süzülen suyu bir küçük kapta buzdolabında muhafaza edebilir, hamur işlerinizde kullanarak(malzemedeki sütün yerine veya sütün yarısı kadar), poğaçalarınızın, açmalarınızın ya da ekmeklerinizin besleyiciliğini ve lezzetini arttırabilirsiniz

    Süzülen peynirimizi güzelce tülbentin içerisinde top şeklinde elimiz ile sıkıştırıyor ve bir yandan da iyice süzülmesini temin ediyoruz.. Ancak bu işlemi yaparken tülbentimizi sıkarken delmemeyei patlatmamaya dikkat ediyoruz. Yumuşak hareketler ile sabırla tülbentteki peyniri süzdükten sonra, itinalı bir şekilde tülbentimizi açıyor ve bir kâseyi peynirimizin üzerine kapatıp kâseyi ters çeviriyoruz.. Böylece peynirimiz dağılmadan kasemize gelmiş oluyor.

    Keskin bir bıçağı sıcak suda tutup kuruladıktan sonra peynirimizi dilim dilim kesebiliriz

  2. 2 başak taşdemir June 18, 2008 at 1213815380UTCC - 4 062008000000Wed, 18 Jun 2008 18:56:20 +000020

    merhaba
    ellerinize sağlık ben de çok bilgili değilim ama belki sizde biliyorsunuzdur hatta yapıyorsunuzdur internette okumuştum peynirden çıkan suyu atmayın sanırım tekrar kaynatılınca lor peyniri oluyor içine bişey katılıyormuydu hatırlamıyorum ama umarım faydalı olur hoşçakalın

  3. 3 asyayusof June 18, 2008 at 1213816443UTCC - 4 072008000000Wed, 18 Jun 2008 19:14:03 +000003

    gunay harika bir tarif cokguzel ilk firsatta deniyecegim cok aciklayici yazmisin sana cok tesekur ediyorum yarin sut gunum bunu demek istiyorum deneyince haber vericem

  4. 4 asyayusof June 18, 2008 at 1213816529UTCC - 4 072008000000Wed, 18 Jun 2008 19:15:29 +000029

    Basak bende bir kova peynir suyu var buzdolabinda duruyor bana eyer biliyorsan bu suyu nasil kullabilecegimi yazarsan cok sevinirim simdiden tesekurler lor icin de bilgin varsa lutfen yaz..

  5. 5 temi January 19, 2009 at 1232376076UTCC - 4 022009000000Mon, 19 Jan 2009 14:41:16 +000016

    mrb paynirler cok istah acici gorunuyorlar masallah ellerinize saglik..benim bi sorum olacakti size .ben amerikada yasiyorum ve sanirim helal olan peynir mayasi bu. ben bunu nerden temin edebilirim. bizim burda arap marketi yok, turk bakkalindada bulamadim .amerikan marketlerinde bulabilirmiim acaba.???birde sutu markette satilan sutlerden alsak olurmu??simdiden tesekkurler.

  6. 6 asyayusof January 19, 2009 at 1232378894UTCC - 4 032009000000Mon, 19 Jan 2009 15:28:14 +000014

    temi ben inan bilmiyorum normal super marketlerde satin aliniyormu peynir mayasi?
    ben arap dukkanindan ve turkiyeden satin aldiklarim ile yapiyorum sana bu konuda yardimci olamiyacagim super market den aldigin sut yagli olmasi lazim homo sutleri yagli oluyor ondan yapabilirsin sanirim ben bir kere yapmistim ama birkac kere daha deneyince olmadi sen istersen deneyebilirsin..

  7. 9 Selçuk Şahin January 13, 2011 at 1294932541UTCC - 4 032011000000Thu, 13 Jan 2011 15:29:01 +000001

    Arkadaslar Merhaba

    Biz türkiyede bitkisel peynir mayası ve peynir üretim ve diğer süt ürünleri üretim hattı kuran 20 yıllık bir firmayız. peynir yapımı mayası ile ilgili sizlere yardımcı olabiliriz. mail adresim export@intermak.com.tr

  8. 10 emel May 30, 2011 at 1306793444UTCC - 4 102011000000Mon, 30 May 2011 22:10:44 +000044

    dolaptaki peynir suyunu icine biraz tuz atarak ocakta kaynatın loru elde ediyorsunuz ama az cıkıyor olsun denemeye deger kolay gelsin…

  9. 11 Ezo September 15, 2011 at 1316123464UTCC - 4 092011000000Thu, 15 Sep 2011 21:51:04 +000004

    Rica etsem biraz daha bilgi verirmisin nasil tam kalip seklini verdiniz, neye koydunuzda kalip sekli aldi, ne kadar beklettiniz suzulmesi icin? Bende evde peynir yapiyorum (Biz kestirme diyoruz) Ama boyle beyaz kalip peynir hic yapmadim ve bulundugum yerde beyaz kalip peynir bulma sansim yok.

  10. 12 ipek August 24, 2012 at 1345787454UTCC - 4 052012000000Fri, 24 Aug 2012 05:50:54 +000054

    bende floridada yasiyorum ve dediginiz gibi burdada arap marketlerinde peynir fiyatlari ucmus durumda. tarifinizi defalarca okudum ama inanin anlamadim, hatta soyle sorayim son paragrafta yazdiginiz; ^^^^suyu iyicene suzuldukten sonra geride kalan peynir suyundan bir cezve yada bardak peynirin kendi suyundan alin derince bir plastigin icersine koyun baska bir yerde yarim caydanlik su kaynatin ve bu suya iki yeme kasigi tuz ilave edin suzulmus olan peyniri bu tuzlu suya ve kaynattiginiz su ve peynir suyuna koyun buz dolabinda 6 aya kadar saklaya bilirisiniz ^^^^

    son caydanliga koydugum suya tuz koyuyorum, peyniri bu suya koyuyorum(sicak suya?) sonra bunun icine o ayirdigim peynirin suyunumu ekliorum??? simdiden cevabiniz icin tesekkurler, cevabini alirsam hemen yapicam insallah.

  11. 13 fatma November 23, 2012 at 1353667073UTCC - 4 102012000000Fri, 23 Nov 2012 10:37:53 +000053

    slm bende evde peynir yapmak istiyorum hem maliyet acisindan hemde saglik acisindan boyle bir karar aldim ama sut kutu sutumu olacak yoksa cig sutmu olacak ayrica ben avrupada oturuyorum cig sut bulmakta zorlaniyorum nasil yapabilirim lutfen bilen varsa bana yardimci olsun tesekkurler simdiden


  1. 1 SOFRAMIZ | Minenites – Amish insanlari ve Organik urunleri.. Trackback on August 30, 2010 at 1283137611UTCC - 4 032010000000Mon, 30 Aug 2010 03:06:51 +000051

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s




Benim mutfagim da 2005-2010 içinde yayınlanan bütün fotoğrafların, grafiklerin ve yazıların hakları saklıdır. Tamamen, kısmen veya değiştirilerek dahi olsa, izinsiz ve kaynak gösterilmeden, hiçbir yazılı ve dijital medyada yayınlanamaz, çoğaltılamaz ve dağıtılamaz. irtibatlariniz icin asya1969@hotmail.com
ilove-your-blog

Benim mutfagim

sicak corba

nohut corbasi

DSC05239

pasta2

kizartma

More Photos

Sitemde

  • 3,156,866 Hits

Neler var

Archives

sitemde kackisi var?

Top Clicks

  • None
June 2008
M T W T F S S
« May   Jul »
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30  

PETITCHEF

Yemek tarifleri

%d bloggers like this: